Vedic Art

"Zaadjes die wakker worden"
“Zaadjes die wakker worden”

Vedic art is schilderen vanuit 17 principes.
Vedic art is blij en aangeraakt worden, de weg vinden naar je oorsprong.

Vedic art is ontwikkeld door de Zweedse kunstenaar Curt Källman.(1938 – 2010) Hij creëerde een methode, waarin hij zijn kennis als kunstenaar combineerde met de oude wijsheid van de Veda’s uit India. De essentie van de Veda’s is dat alle kennis al in onszelf aanwezig is. Je kunt het zien als  een zaadje van een bloem  dat  “weet” hoe het een bloem kan worden.

Curt Källman ontwikkelde 17 principes die je steun geven en al schilderend bij de hand nemen. Het creatieve proces van schilderen  wat aangegaan wordt bij de Vedic art maakt de eigenwijsheid in jezelf wakker. Dit vertaalt zich op je doek en maakt je bewust van wat er in jou leef. De 17 principes voeren je langs een proces van punt naar oneindigheid. Vedic Art is er voor iedereen. Je hoeft geen ervaring te hebben met schilderen. Dit is niet belangrijk, want iedereen draagt de kennis in zich wat maakt dat dat wat je schildert uitdrukking geeft aan jou en jouw leven en wat het maakt tot zoals Curt het noemde “Levenskunst” Dit is een uniek proces wat zo mooi is.

In 1988 startte hij met lesgeven op basis van de Vedic art te midden van de prachtige natuur op het Zweedse eiland Öland. Nog steeds komen op dit eiland elke zomer honderden cursisten van overal ter wereld.

Citaat van Curt Källman over de Vedic art

‘Vedic Art is niet bedoeld om te leren schilderen. Nee, Vedic Art herinnert ons hoe te schilderen en niet alleen om ons te herinneren hoe kunst gecreëerd kan worden. Wanneer we over deze zeventien principes van kunst horen, beginnen we ons vanaf het allereerste moment het hele verhaal van het leven te herinneren: waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Vedic Art bevat een navigatiemap. Gebruik het kompas dat je in je hersenen hebt en vind de weg naar de kamer van vrede in je hart. Dan, als je jouw penseel dipt in licht, ruimte en geluk zal eeuwigheid geschilderd worden. Als je dan jouw kunstwerk binnengaat, in je zelfrefererende dialoog, zal je de code vinden die zegt hoe het leven geleefd kan worden en hoe een kunstwerk deuren kan openen in de hemel en op aarde.’